Yeni Başlayanlar İçin 6 Altın Kural

Yeni Başlayanlar İçin 6 Altın Kural

1. Kural: Gözlem

Bitkiler tıpkı bizim gibidir: suya, yiyeceğe, ışığa ve arkadaşlığa ihtiyaç duyan canlılardır. Tanıdık geldi mi? Güzel. Eğer onların ihtiyaçlarına saygı duyarsanız, bitkiler sizin en yakın arkadaşlarınız olacaktır. Tabii ki her birinin kendine ait özelliği vardır. Onları tanıyın, büyümelerini izleyin ve onlar size neye gereksinim duyduklarını anlatacaklardır. Dikkatinizi verin, size öğretecekleri çok şey var.

2. Kural: Işık

Sıklıkla size bitkilerin ışığa ihtiyaç duyduğu söylenmiştir. Bu doğru ancak dikkatli olmalısınız. Muhtemelen güneş ışığında kahvenizi yudumlamak hoşunuza gider ama deniz kıyısında uzun bir gün geçirdikten sonra cildiniz nasıl hisseder? Bitkiye ve ihtiyaçlarına bağlı olarak, ışık alan, aydınlık veya gölgede bir yer gerekebilir ama kesinlikle direkt güneş ışığından uzak durmalılar. Ev bitkileri genelde egzotik bitkilerdir ve ormanda yaşamaya alışkındırlar ve ormanda ağaçların oluşturduğu sık bitki örtüsünün altına az güneş ışığı nüfus edebilir. Bunu dikkate alın.

3. Kural: Sulama... Dikenli bir konu...

En iyi niyetimizden bile ortaya kazalar çıkabiliyor. Gerçek şu ki, çoğu insan bitkilerini suya boğuyor. Bitkinize tam olarak ne kadar su vermeniz gerektiğini kesin bir şekilde söyleyemeyiz; çünkü bu evinizdeki şartlara (bitkiyi koyduğunuz yer, bitkinin boyutu vb.) göre değişiklik gösterir. Ancak size fikir ve tavsiyelerde bulunacağız. Unutmayın, hiçbir şey etkileşim ve gözlemin yerini tutmaz.

İpucu: Bitkilerinizi büyüme döneminde (ilkbahar, yaz ve sonbaharda) daha bol bol sulayın; bitkinin dinlenme döneminde (kışın) daha az ve kontrollü sulayın, soğuk su kullanmayın, oda sıcaklığında su daha iyidir.

4. Kural: Saksı Değişimi

Her sağlıklı bitki gelişir ve daha fazla yere ihtiyaç duyar. Köklere bakarak saksı değişimi zamanının geldiğini anlayacaksınız. Eğer kökler saksı içinde kıvrılmaya ve yumak hâline gelmeye başlamışsa, saksının altından kökler çıkmışsa artık büyüyecek yeri kalmamış demektir. En az 2 cm daha büyük bir saksıya almalı ve iyi bir toprak (besin değeri yüksek) ile doldurmalısınız, eğer elinizdeki toprak çok iyi değilse gübre ekleyebilirsiniz. Daha sonra büyümesiniz izleyebilirsiniz.

5. Kural: Saksı

Plastik saksılar, özellikle altında su gideri olmayanlar kesinlikle yasaklanmalı. Saksıda kalan su kadar bitkiye daha çok zarar veren bir şey yoktur. Plastik yerine toprak ve altı delik seramik saksıları tercih edin.

6. Kural: İlgi

Bitkilerin sevgiye, arkadaşlığa, dostluğa, eşlik edilmeye adına ne demek isterseniz ona ihtiyacı vardır. Çılgınca duyulabilir ama bu gerçek. Bitki bakan herkes size aynısını söyleyecektir. İlgiye ve bakıma ihtiyaçları vardır. Tatile gittiğinizde onları terk etmeyin, işten eve gelince onlarla konuşun ve onlara nazik davranın.

Bitki sahibi olmak, canlı yaşama sağlıklı bir saygı gösterme biçimidir.

Etiketler: yeni başlayanlar için 6 altın kural
Mayıs 24, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR