En İyi Sulama Metodu

En İyi Sulama Metodu

Bitkinizi eve getirmeden önce, onun doğal habitatı ile ilgili bir araştırma yapmanızı tavsiye ederiz. Böylece doğal ortamındaki ışık, sıcaklık ve sulama sıklığını taklit etmeye çalışabilirsiniz. Genellikle bitkimizin ihtiyaçlarını bilmeden yanına her gittiğimizde su veririz ve en çok ölüm sebebi maalesef ki aşırı sulamadır. Bu çok sürpriz bir şey değildir; çünkü şirin saksıların altları genelde delik değildir ve içine yanlış dikilen bitkiler kısa sürede ölürler. Eğer bitkinin kökleri su dolu kapta kalırsa, suda üreyen bakteriler ile hassas kılcal damarları zarar görür ve bu kılcal damarların nem ve besinleri alma özelliği kaybolur ve çürür. Bu yüzden fazla su çekmiş bir bitki mutsuz ve sarkık ve sararmış yapraklı görünür.

Bitkinizin kökleri ve saksının tabanı arasında yer olması bitkinizin uzun yaşaması için çok önemlidir. Bunun için ya altı delik bir saksı tercih edeceksiniz ya da özel taşlarla saksınızın dibine drenaj oluşturmanız gerekir. Bu taşların arasına biraz aktif karbon serpiştirirseniz zararlı bakterileri de filtre edecektir. Toprağın üst kısmına serpilecek taşların da faydası vardır. (Özellikle kaktüs ve sukulentler için…) Bu, sadece nemi hapsetmeye yaramaz aynı zamanda alglerin oluşumunu azaltır ve sineklerin toprağa yumurta bırakmasını da engeller.

Tüm iç mekân bitkileri için katı bir sulama rutini yerine (çünkü böyle bir rutin değişen sezonlar için değişen koşulları hiçe sayacaktır) bizim tavsiyemiz her bitkinin toprağını parmağınızla kontrol etmenizdir. Parmağınızı 3-5 cm toprağa daldırmak sadece üst kısmı kontrol etmekten daha iyi bir yöntemdir. Plantsta’da bu kontrolleri hafta sonu dükkanımız yoğun olduğu için hafta içi yapıyoruz ama sizler hafta sonu yapabilir hatta bunun için telefonunuza hatırlatma kurabilirsiniz.

Tropikal bitkiler topraklarının nemli olmasını sever ama hiçbir zaman sırılsıklam olmamalı. Çölü mesken edinen kaktüsler ve sukulent cinsleri için nadir ama cömert sulama ve onu takip eden kuraklık dönemi gibi bir sulama yapmanız gerekir. Yani toprağın tamamen kurumasını bekleyin ve ancak toprak tamamen kuruduktan sonra sulama yapın. Her iki koşulda da eğer nem hissederseniz sulama yapmayın ve bir hafta sonra tekrar kontrol edin. Ve eğer tabak kullanıyorsanız sulamadan birkaç saat sonra mutlaka tabakta biriken suyu atın.

Yağmur suyu kullanmak çok, çok faydalıdır; çünkü musluk suyundaki kirecin sebep olabileceği aşırı kalsiyum ile bitkiye zarar verme riski söz konusu değildir. Yağmurlu günlerde kova ve konteynırlarla su toplamak bitkileriniz için çok faydalı olacaktır.

Bitkilerinizi oda sıcaklığındaki bir su ile sulamayı hedefleyin (topladığınız yağmur suyunu içerde 1-2 saat bekletebilirsiniz). Henüz tam köklenmemiş bitkileri yerinden oynatmamak için dikkatli sulayın ya da iyi bir sulama spreyi kullanın.

Bir de bitkilerinizi sabah sulamanızı tavsiye ederiz.

Etiketler: en iyi sulama metodu, sulama metodu, sulama
Mayıs 24, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR